nedjelja, 2. rujna 2012.

Kako napraviti bademovo mlijeko (ulje od badema)

Bademovo mlijeko (negdje poznatije pod nazivom bademovo mlijeko) je vrlo korisno za tijelesno zdravlje.  Bademi u sebi ne sadrže gluten, te imaju slabu količinu ugljikohidrata. Takođe bademovo ulje je vrlo koirsno za ravnotežu kolestrerola.



Da bi napravili bademovo mlijeko trebamo:
- 220 grama sirovog badema
- 4 šolje čiste izvorske vode
- pola kašikice ekstrakta vanilije


1. Utopiti bademe u vodu. Tu treba da stoje preko 8 sati, ali ne više od 12 sati. Ovo utapanje omekšava bademe. Nakon 8 (ili više) sati iscjedite vodu iz badema.

2. Pomiješajte badem sa čistom vodom. Sada dodajte ekstrakt vanilije u mješavine. 

3. Dodajte začine. Sada možete zasladiti bademovo mlijeko, možete ubaciti med, ili nešto slično što će nam poboljšati okus.

4. Sada procijedite. Ovo je vrlo važno, koristite cijedulju ili  sito. Prelijte bademovo mlijeko kroz filter u veliku posudu. Filter će zadržati dijeliće badema. Ako ovo dobro ne uraditi, kada bude pili mlijeko malo ćete i jesti dijelova badema. Važno je da postavite više slojeva gaza, da bi sve ispalo što bolje.

5. Pospremite mlijeko. Bademovo ulje možete pospremiti u fližider, možete ga tu ostaviti 4-7 dana. Prije korištenja bademovog mlijeka dobro ga je izmješati. 

Bademovo mlijeko se može koristiti sa nizom namirnica. Iako se može piti i samo, što je svakako najbolje.
Previous Post
Next Post

post written by: