Kako napraviti elektroskop

U nastavku teksta pročitajte kako napraviti elektroskop od materijala koje možete pronaći u kućnoj upotrebi, ili ih možete kupiti u obližnjoj trgovini. Elektroskop je analalogna naprava koja služi za dokazivanje elektronskog naboja. Predpostavljam da to već znate, pa da se bacimo na posao.



Potrebni materijali. Kao što sam gore već naveo, potrebni su nam materijali koje možemo pronaći u kuhinjskoj upotrebi: staklena posuda sa plastičnim poklopcem, te urolana aluminijska folija.

Sada odrežite komad folije u dimenzije 10x10 te od toga napravite - loptu. Nakon toga uzmite još jedan dio dolije, ovaj put 4x10 i napravite štapić. Sada to dvoje spojite novim omotom aluminijske folije. Pogedajte sliku ispod.



Sada uzmite plastični poklopac i napravite na njemu rupicu. Potrudite se da ta rupica bude na sredini poklopca. Veličina rupe je dobra ako štapić može proći kroz. 
Zatim je potrebno da proturite ovaj štapić kroz plastični poklopac, te ga savijete na dnu, potrudite se da bude pod pravim uglom od 90 stepeni. Pogledajte sliku.




Sada nam je potreban još aluminijskog papira da bi ga dodali na ovaj savijeni dio (prikazan iznad). Uradite isto kao što je prikazano na slici ispod.




Sada sve to "upakujte" u galon ili sličnu staklenu napravu, i dobili smo svoj elektroskop.



· Designed By Seo Blogger Templates