Kako Ofarbati Metal



Farbanje metala je prilično lak posao ako ga obavljate na pravi način. Za razliku od farbanja drveta, kod farbanja metala nije toliko bitno kakva je bila prethodna boja. Ipak, morate biti pažljivi sa površinom koju ste odlučili da prefarbate, kao i pri izboru boje za metalkojom ćete farbati. Uvek pročitajte uputstvo na etiketi i budite izuzetno pažljivi kada farbate zarđale površine. Iako na prvi pogled izgleda da farbanje metala zahteva manje priprema od farbanja drveta, nije uvek tako, a to zavisi od stanja u kome se nalazi metlna površina koju farbate.
Koraci:


1.       Pročitajte uputstvo: Prvo proverite da li su podloga (prajmer) koju koristite za farbanje i farba kompatabilni. Ako nisu, možda ćete džabe farbati. Proverite i vreme sušenja da se ne desi da stavite previše prajmera koji niste u stanju da prefarbate dok se ne osuši. Razmišljanje i planiranje unapred je verovatno najvažnije u ovom poslu.


2.       Očistite svu preostalu farbu, prašinu, masnoću i prljavštinu sa površine metala. Ako ovo ne uradite kako treba, kao rezultat ćete dobiti loše odrađen posao. Farba se neće zadržati i lako će se ljuštiti sa metala. Čak će i masnoće na površini koje se ne vide nepovoljno uticati i otežavati vaše farbanje. Zato uvek dobro očistite površinu koju želite da farbate, čak i kada mislite da to nije potrebno. 



3.       Išmirglajte metal koji farbate. Šmirglanjem površine metala koji farbate, obezbedićete da vaša farba duže traje i da bude otpornija na oštećenja. Što je metal grublji, farba će bolje prijanjati na njega.
4.       Ako radite sa zarđalim metalom nanesite cink-hromat prajmer. Prvo sastružite sa metala svu rđu i ostale prljavštine, a onda ga premažite ovim specijalnim prajmerom. Na ovaj način ipak ne morate da bacite zarđali komad metala koji imate, jer ga kvalitetno farbanje može povrati, a vama će uštedeti vreme i novac.

5.       Stavite dupli sloj prajmera. Metal je veoma osetljiv na oksidaciju i zato je poželjno da stavite što više prajmera. Ne samo da će pomoći kod zadržavanja farbe na metalu, već će učiniti da vaš metal postane otporniji na oštećenja i da još dugo traje. Još jednom treba napomenuti, proverite da li su vaš prajmer i boja kompatabilni, da bi farbanje bilo uspešno!


6.       Počnite sa farbanjem. Akrilna lateks boja zametal je najprikladnija. Jeftina boja za metal će se verovatno brzo skinuti, i naterati vas da ponovite isti posao ranije nego što bi to trebalo da bude. Budite pažljivi i nanosite boju ravnomerno na površinu. Tako ćete sebe poštedeti nepotrebnih maltretiranja u budućnosti.




· Designed By Seo Blogger Templates