subota, 15. prosinca 2012.

Čaj od koprive i kako ga napraviti

Postoji mnogo koirsni razloga zašto je dobro, i zašto je preporučljivo piti čaj od koprive. Kopriva se sastoji od mnogo vitamina, kalija, željeza i kalcija. Pored toga što je ovaj čaj vrlo lijekovit, biljka Kopriva je veoma dostupna i pristupačna kod nas. 



Prvo pronađemo biljku koprive. Bilo bi dobro da biljku potražimo daleko od automobilskog prometa, daleko od pesticida i od otpada uz obalu rijeka i po šumama. 

Oprema. Osnovna operma koja nam je potrebna pri branju koprive su: rukavice, posuda za koprivu i makaze ili nož.

Odrezati vrhove. Potrebno je odstraniti vrhove biljke. Ovak korak nije neophodan, ali ako ga ne uradite čaj će biti gorči. Sljedeći korak je nasjeckati koprivu i ubaciti je u posudu.

Priprema posude za kuhanje. Može biti poseban čajnik ili obični. Ubaciti koprivu unutra. Sada trebamo ubaciti određenu količinu vode. U zavisnosti od količine koprive.

Još samo trebamo prokuhati ovo. Ako vam čaj bude gorak ubacimo više šećera. 

NAPOMENA: Ne piti više od 3 šoljice čaja od koprive dnevno, jer veća količina može prouzrokovati proljev.

Previous Post
Next Post

post written by: