nedjelja, 21. listopada 2012.

Kako napraviti čokoladu kod kuće

Jedni kažu da je čokolada nezdrava, drugi kažu da određena čokolada pruža zdravlje tjelu. A svi se slažu da vol čokoladu. Ali da li ste razmišljali da napravite sami vlastitu čokoladu kod kuće?




Postoji više načina da se napravi čokolada kod kuće, u nastavku ćemo pokušati objasniti najjednostavniji način.

Da bi napravili čokoladne proizvode prvo je potrebno da poznajemo od čega fabrike proizvode čokoladu. A to je ništa drugo nego - kakao.

Ako su drevne Maje mogle napraviti čokoladu bez tehnologije zašto ne bi mogli i mi?

Postupak je sličan prženju kahve. Potrebno je da stoji 5-35 minuta na temperaturi 250-325 stepeni C. Potrebno je postepeno smanjivati temperaturu dok kakao ne počne pucati.

Skinemo ljusku kakaa. Možemo koristiti čekić da bi skinuli ljusku. Najvažnije je da bude ostranjena. Nakon što razbijemo čekićom ljusku možemo ostraniti rukama. Ako su u pitanju velike količine kakaa možemo koristiti specijalne mašine za ljuštenje kakaa.

Samljeti kakao. Sada kakao trebamo samljeti. Možemo to uraditi ručno, a možemo koristiti modernu operaturu, na principu sokovnika (slika)







Dodavanje začina. Sada ubacimo začine. Ako želimo gorču čokoladu ubacimo oko 15-20 % šećera, a ako želimo slatku dodamo 75-80 % od ukupne količine. Od začina možemo dodati i mlijeko u prahu. Istu količine kao što je kakoa.

Zadnji korak. Trebamo učvrstiti smjesu. Ovo je najvažniji dio posla. Postoje strojevi koji služe za dodavanje tvrdoće čokoladnoj smjesi, a oni nisu jeftini.  Naravno čokolada će biti ukusna i bez ovog koraka.



Previous Post
Next Post

post written by: