Đumbir (Zingbiber icinalis) se koristi veoma dugo, oko 5000 godina. Indijanci i stari Kinezi su smatrali da je đumbir veoma zdrav i lijek za mnoge bolesti. Po svom porijeklu đumbir dolazi iz Jugoistočne Azije, a već odavno se koristi u mnogim zemljama širom svijeta. U Starom Rimu đumbir se često konzumirao kao hrana. Kako je vrijeme prolazilo, đumbir je postao veoma poznat. Đumbir dolazi iz porodice šafrana.
Đumbir ima mnoga lijekovita svojstva, dokazano djeluje protiv stomačni bolesti i za dišne kanale.
Konzumiranje đumbira ima noga pozitivna djeluje, koristan je za borbu protiv depresije, za apetit, protiv lijenosti, za energiju, za optimizan....
Čaj od đumbira je topli napitak koji se preporučuje za dodatak u liječenju mnogih bolesti kao osjetljivosti na hladnoću, protiv upale grla, prehlade, astme, gripe u ranim fazama, reumatizma, stresa od putovanja, straha od visine, teške probave, apetitski poremećaja, protiv mučnine, nadutosti. Pozivno djeluje na izlučivanje žuči, žučni mjehur.
Pored svega ovoga, đumbir spriječava loš zadah, ublažava menstruane bolove i pomaže Vam ako imate problema sa "muškosti"
Čaj od korjena đumbira sadrži izvor vitamina C, vitamin B6, Magnezij i Kalij.
Ako ste kupili čaj od đumbira u vrećici treba da znate da se ne nalazi 100% đumbira nego da je pomješan.
Postoji više recepata za pravljenje ovog napitka, dobro ga je mješati sa metvicom.
RECEPT:
-U jednu litru vode stavite oko 200 grama isjeckanog đumbira, smjesu kuhate 20 minuta, i nakon toga možete dodati neki prirodni raslađivač tipa med ili šećer.
Ispijanje čaja od đumbira se ne preporučuje u toku trudnoće, ne koristite ovaj čaj ako imate poremećaj krvarenja, a ako ste koristili medikamente tipa aspirin.
Čaj od đumbira i kako ga napraviti
in
zdravlje i ljepota
published on 15:33