četvrtak, 17. siječnja 2013.

Kako napraviti jogurt kod kuće

Naravno da je najlakše prošetati do supermarketa i ubaciti jogurt u korpu, ali da li Vas zanima pravljenje jogurta doma? Jogurt kojeg napravite kod kuće poboljšava probavu, poboljšava imunitet te smanjuje alergiju na hranu.



Prvo što je potrebno je da zagrijete mlijeko dok ne dosegne temperaturu od 85 stepeni C, da bi spriječili gorenje mlijeka možete postaviti duplu posudu. Bilo bi dobro da intenzivno mješate mlijeko. Ako nemate termometar, znat ćete da je mlijeko doseglo 85 stepeni kada počne pjeniti. Ovo je posebno preporučljivo ako želite praviti jogurt na trajnoj osnovi.

Ohladite mlijeko. Za sve ove korake bilo bi najbolje da koristite termometar. Potrebno je ohladiti mlijeko na 43 stepena C. Možete staviti posudu sa mlijekom u hladnu vodu. Možete sačekati da se mlijeko ohladi i na sobnoj temperaturi ali ćete morati više mješati. Temperatura mora biti između 32 i 47 stepeni C. Najbolje je da bude između.

Dodajte nemasno suho mlijeko. Možete dodati otprilike pola čaše suhog mlijeka. Ovo će pomoći da se mlijeko bolje zgusne. Neki preporučuje da se dodaju dvije kašikice već spremljenog jogurta.

Ubacitu smjesu u kutiju. Prije tog dobro operite i obrišite posudu, bilo bi dobro da koristite staklene posude kao galon. Čvrsto stegnite poklopac, možete staviti i plastičnu foliju.

Postavite jogurt u zamrzivač. Stavite jogurt u hladnak i tu ga zadržite sedmicu do dvije. Vidjet ćete da će se na vrhu jogurta pojaviti sirutka, tanka žuta tekućina.

U zdjelu Vašeg jogurta možete dodati meda ili šećera, svježeg voća ili nečeg sličnog u čemu uživate.
Previous Post
Next Post

post written by: