utorak, 8. siječnja 2013.

Čaj od kadulje i kako ga napraviti

Kadulja ima razne terapeutske koristi zbog svojih lijekovitih svojstava. Jedan od načina korištenja tih svojstava je ispijanje čaja od kadulje, eterična ulja su potrebna za ta svojstva, a smještna su u listu i cvijetu.
Kadulja se na latinskom kaže Salvia officinalis, proizilazi iz riječi Salvare, što znači liječiti. Nekada se zvala Herba Sacra (Biljka svetac).



Kadulja pripada plemenitoj porodici Lamiaceae. Osim kadulje u ovu porodicu ubrajamo i ružmarin, majčinu dušicu i lavandu.

Kadulja sadrži svojstva koja reguliraju nivo šećera u krvi. Dakle, ljudima koji imaju dijabetes preporučuje se da konzumiraju ovaj čaj. Pored toga, kadulja pozitivno djeluje na grčeve u stomaku. Kadulja pročišćava želudac i probavni sistem. Zaustavlja proljev i pozitivno djeluje na astmu. Odličaj je za balansiranje menstruacije. 

Osim svega navedenog, kadulja se koristi i za emocijonalne probleme. Poznato je da može stabilizovati ljude u depresiji.

Sastojci:

-25 grama svježe kadulje
-2 kašikice meda ili šećera
-1 čaša vode
-3 kašikice soka od limuna

Prije ispijanja dodajte limunov sok, prije cjeđenja sačekajte da voda primi ekstrakte kadulje. Ne konzumirajte previše, 2 šolje u 5 dana. ako su djeca u pitanju pola šoljice u 3 dana. Uživajte u ispijanju ovog plemenitog čaja.
Previous Post
Next Post

post written by: