Kako napraviti herbarij

Naziv herbarij (negdje se kaže herbar) nastao je od latinske riječi herba što znači biljka. Herbar bi značio skup biljaka. Ljudi prave (sakupljaju) herbarije iz više razloga, neki za školske potrebe a neki čisto radi ličnog zadovoljstva. Ispod pročitajte osnovne savjete u vezi sabiranja u sušenja biljaka.



Sakupljanje biljaka. Sakupljanje se treba vršiti po suhom i sunčanom vremenu. Ako berete biljke po kiši biljka će se nakon sušenja deformirati, što svakako nije poželjno. Neke biljke se neće dati odlomiti golom rukom, na primjer paprat, te je poželjno da imate nož ili čakiju. Nakon branja biljke pokušajte u što kraćem vremenskom roku da je stavite u svesku ili novine. Još jednom pogledajte da li je neki list preko drugog ili da li je se biljka savila.

Sušenje biljaka. Pod sušenjem biljaka podrazumjevamo otklanjanje sokova iz biljke. Ovo je najjednostavnije vršiti tako što ćemo staviti biljku u novinu, novina će vlažnost biljke preuzeti na sebe. Zatim ćemo biljku prebaciti u drugu novinu, te ćemo to ponavljati više puta dok se biljka ne osuši. Neke biljke imaju više soka u sebi te ih je teže osušiti, na primjer zova ili orah, skoro pa je nemoguće ubrati ove biljke u ljetnom periodu te ih kvalitetno osušiti. 

Presovanje biljaka. Ide zajedno sa sušenjem. Dobro bi bilo staviti neki teži predmet na novinu gdje se biljka služi. Ako imate nekih starih knjiga dobro će vam poslužiti kao težina. Presovanje i sušenje može biti gotovo za 7 do 10 dana. Dobro bi bilo da biljku sušite i presujete u prostoriji gdje nema vlage.

Pakovanje biljaka. Nakon što je biljka presovana i osušena, ide redanje biljaka na prazne listove. Ispod nalijepljene biljke napišite narodni i latinski naziv za tu biljku. Biljke možete ljepiti običnim selotepom. Što imate veći boj biljaka, s tim je Vaš herbar kvalitetniji. Osim ako profesor ograniči.
· Designed By Seo Blogger Templates