Kako napisati biografiju (profesionalni CV)

Zašto nam je potrebna biografija? Danas je biografija veoma važan dio života. Biografija je važna u poslovnom životu te u igradnji karijere. 



Bio se najčešće piše u trećem licu, iako se nekada koristi i prvo lice. U vaš CV se piše. školsko obrazovanje, radno iskustvo te životna postignuća. Osnovna razlika između živopisa i biografije je u svojoj dužini. Cilj biografije je jednostavno vaš život u što kraćem tekstualnom obliku. Dok je živopis sastavljen od mnoštva detalja.

Savjeti za pisanje CVa:
                               # Razmislite ko će čitati Vašu biografiju
                                     # Biografija treba biti kratka
                                     # Napišite ga u trećem licu
                                     # Navedite ono najvažnije
                                     #Osobni podaci nisu obavezni
                                     # Preciznost nije neophodna


1. Razmislite o čitateljima Vaše biografije. Prva stvar koju trebate uzeti u obzir jeste ko će čitate Vaš CV. hoće li to možda biti posjetitelj na Vašj web stranici? Ili možda voditelj koji vas uključuje u program? Čitatelji članka koji ste napisali? U svim ovim kategorijama Vaša biografija bi trebala biti različita ovisno o ciljanoj publici.

2. Kratka biografija. Optimalna dužina biografije je između 150 i 300 riječi. Onaj ko od vas zahtjeva biografiju često odredi dužinu karaktera biografije. Naprimjer, ako nastupate na govornici, organizator će vam reći da pošaljete biografiju dužine 150 riječi.

3. Pišite u trećem licu. To znači da pišete biografiju kao da neko drugi priča o vama. Umjesto da napišete "Ja sam završio/la...", napišite "Ime Prezime je završio/la...". Kada se prvi put spomenete, napišite puno ime i prezime, u nastavku možete koristiti "On" ili "Ona"

Postoji nekoliko iznimka kada se biografija piše u prvom licu.
-Kada pišete mini-biografiju za Facebook, Twitter ili na drugim socijalnim mrežama.
-Druga iznimka je kada se prijavljujete za program ili stipendiju. Ovdje dakle pišemo u prvom lice, primjer "Volio ba se pridružim ... jer...." Umjesto "Ime Prezime bi volio da se pridruži... jer.."
-Kada agencija ili osoba precizira da želi biografiju napisanu u prvom licu
-Ako se osjećate udobnije pisajući u prvom licu

Nemojte se previše fokusirati na "prvom licu" ili "trećem licu". Svrha pisanja biografije u trećem licu je ta da sve zvuči formalno i profesionalno, dok pisanje u prvom licu zvuči više neformalno i prijateljski.

Kada pišete u prvom licu možete doći u neugodnost jer zamislite kako bi vašu biografiju recimo pročitao jedan voditelj programa koji vas želi uvesti?

4. Samo najbitnije stvari. Ovo je jedna od težih stvari u pisanju profesionalne biografije. Problem se javlja kada trebate zbrojiti čitavu karijeru u par kratkih odlomaka. Važno je da napišete samo najvažnije stvari.
Jedan trik koji možete iskoristiti u ovom slučaju je da na pomoćni papir upišete neke osnovne pojmove, a onda u biografiju dodajete " ..da spomenemo samo neke .." ili "..između ostalog.."

5. Osobni podaci nisu obavezni. Neki ljudi kažu da osobni podaci kao grad rođenja, nešto o rodbini ili nešto o hobijima nisu relevantni u profesionalnoj biografiji. To u nekom slučaju može biti istina, ali i ne mora.

6. Ne morate biti precizni. Profesionalna biografija treba da izgleda kao malo oglasnik. Napišite o sebi sve što prirodnije je to moguće. Uključite činjenice koje pokazuje ko ste kao osoba. Jedan od načina da to pokažete jeste da napišete neki svoj hobij.



· Designed By Seo Blogger Templates