Svako može naučiti kako se pravi kruh, upute koje možete pročitati ispod namijenjene su za ljude koji nemaju iskustva u pravljenju hljebova. Jedan od najvećih užitaka u životu je upravo svježi hljeb.
Recept za kruh. Odaberite recept, možete malo potražiti na internetu ili pogledati u priručniku za recepte. Svi recepti za praljenje hljeba su uglavnom isti, jedno pakovanje kvasca, jedna čaša tečnosti, oko 3 šoljice brašna po kruhu.
Pobrinite se da imate prave sastojke. Brašno koje se koristi za kolač ili tortu je više "blag" , dok je brašno za kruh drugačije. Uglavnom brašno za kruh je obilježeno, najčešće "brašno za kruh" "proteinsko brašno" i slično.
Sada imate sve sastojce, ali nemojte paliti pećnicu, još smo daleko od pečenja. Ako je vrijeme hladno, uključite pećnicu na najnižu temperaturu da bi se temperatura malo podigla.
Pomješajte sastojke. Sada pomješajte sve suhe sastojke. Za početak je dovoljna 1 šoljica brašna. Ubacite i kvasac.
Sada dodajte vodu. Sve to mikserom miksajte oko dvije minute na normalnoj jačini. Sada dodajte ostatak brašna. Koliko brašna je dovoljno zavisi od količine vode. Iz smjese ne smije nadirati voda.
Oblikujte smjesu u oblik. Sada smjesu "gnječite" rukama. Da se smjesa ne bi ljepila na ruke pospite još brašna. Dodajte ulje i nastavite oblikovati smjesu. Ovo sprečava pucanje i osušivanje površinskog dijela.
Gnječite. Ovo doslovno znači da šakama vršite pritisak na "smjesu". Ako se raspolovi nema veze, dobit ćete kruh u dva komada. Možete sami oblikovati kruh pomoću kuhinjskog noža.
Stavite kruh u zagrijanu pećnicu. Prošlo je već dosta vremena od kada ste počeli praviti kruh. Naštimajte pećnicu na 400 stepeni i sačekajte da se kruh ispeče oko 35 minuta. Ako je kruh pečen, prst će vam jednostavno "upasti" u njega. Uživajte.
Kako napraviti hljeb
in
hrana i piće
published on 13:04