srijeda, 15. kolovoza 2012.

Kako napraviti voćni ajvar


Voćni ajvar je napravljen od voća ili povrća, ili voća i povrća zajedno, koji su isjeckani te su im dodani začini te ostali sastojci koje ubrajamo u "lahku hranu".



Prednost voćnog ajvara je što se može praviti u različitim kombinacijama i varijantama. Može se mijenjati na osnovu ličnog ukusa te sastojaka kojih imamo.

Takođe, još jedna prednost voćnog ajvara je što, ukoliko se dobro spremi, može držati duži dio godine.

Potrebna oprema


TAVA OD NEHRĐAJUĆEG ČELIKA.


Nije preporučljivo koristit tave od mesinga. bakra ili željeza jer bi mogli ostaviti posljedice na Vašem ajvaru u vidu nelagodnog ukusa.
 
DRVENA KAŠIKA SA RUČKOM


Preporučuje se koristiti drvenu kašiku jer bi metalna kašika mogla ustaviti neugodan ukus na ajvaru.


ZAŠTITNI BOKAL


Ovaj zaštitni bokal će nam pomoći da posmermimo naš avjar u posudu gdje ćemoga držati..


PAMUK


Pamuk će nam pomoći da zadržimo aromu ajvara.
 

SUHA STAKLENKA 



Potrebna nam je spremna, čista te suha staklenka gdje ćemo uliti ajvar. Preporučeno je da iznad plata malo zagrijemo staklenku. 


POKLOPAC 


Ovo je najvažnija stvar. Ocat nagriza metal te se zbog toga ne koristi. Preoručljivo je koristiti plastični obruć te plastični poklopac.


Ocat, šećer i začini


OCAT
Jedan od najvažnijih sastojaka za dobar ajvar. Ocat treba biti dobre kvalitete. 


ŠEĆER  



Možemo koristiti sitni šećer, a takođe se često koristi i smeđi šećer koji daje tamniju bou ajvaru. Šećer se ne stavlja dok kuhamo, nego poslije, kada je ajvar spreman za pakovanje.
   
ZAČINI


Začin čini dobar ajvar. Začini iz polja nekada mogu ostaviti  loš ukus na ajvar. Međutim, postoje i začini iz polja koji daje dobar okus ajvaru


Na kraju potrebno je napomenuti da bi se napravio dobar ajvar potrebno je dugo, sporo kuhanje te u najboljem trebalo biti gotovo za 3 mjeseca.
Previous Post
Next Post

post written by: