Čaj je drevni napitak rado ispijan na svim stranama svijeta. Zapravo toliko se često pije da je drugo najpopularnije piće na svijetu, odmah poslije vode. Čaj je nastao u Kini a zatim se proširio prema Zapadnoj Evropi i Americi. U historiji se vjerovalo da čaj može pomoći jetri, može očistiti tijelo i pomoći mentalnoj ravnoteži. Zadnjih godina naučnici su sve bliže otkriću da bi sve ovo moglo biti istina.
KAKO ČAJ DJELUJE
Čaj sadrži flavonoide, to su prirodna jedinjena za koja se vjeruje da sadrže antioksidante. Antioksidanti djeluju na smanjenju slobodnih radikala u tijelu koje oštećuju elemente u tijelu, kao što su genetski materijal i lipid, i doprinose djelovanje hroničnih bolesti.
Nedavna istraživanja su pokazala da flavnoidi mogu imati važnu ulogu u raznim područjima zdravlja, i može raditi kroz niz različitih mehanizama koje se i dalje istražuju, a nedavna istraživanja su pokazala:
-Antioksidativna sredstva flavnoida u čaju mogu imate ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, a može blagotvorno uticati na rad krvnih žila.
-Pijenje čaja dobro je za oralnu higijenju i zdravlje kostiju
-Spojevi u čaju pomažu imunološki sustav
-Flavnoidi mogu smanjit rizik od nekih vrsta raka. Također može spriječiti odumiranje čajeva.
Vrste čajeva koji se danas najviše ispijaju su: Čaj od kamilice, Čaj od šipka, Čaj od kadulje, Čaj od koprive
Kako čaj utiče na ljudsko tijelo
in
hrana i piće
savjeti
zdravlje i ljepota
published on 05:09